Ivančický Grilfest 2019
Poslední víkend v měsíci září tradičně patří v Ivančicích „Svatováclavským trhům“ a „Grilfestu“. Jeho 9. pokračování se konalo 28.09.2019 na nově zrekonstruované části náměstí. Začátek byl stanoven na desátou hodinu ranní, kdy se prezentovaly jednotlivé týmy. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem osm týmů, i když zájem o akci ze strany ivančických spolků pomalu opadá. Zajištěním jednotlivých stanovišť pro soutěžní týmy, stanu pro porotu a posezením pro jedlíky se ujalo Kulturní a informační centrum. Na soutěžních týmech následně bylo, jak své stánky ozdobí, aby prostředí bylo co nejlákavější.
I v letošním roce nám přálo počasí. Obloha byla sice zatažená, ale bylo teplo, nefoukal vítr a odpoledne vykouklo i sluníčko. Týmy začaly připravovat masové speciality, zeleninové saláty a další laskominy. Ve 12 hodin starosta města pan Milan Buček celou akci slavnostně zahájil. V letošním roce se z partnerských měst zúčastnili pouze zástupci města Sládkovičovo, a to vedoucí kulturního centra Ing. Viera Frantová a PhDr. Terezia Pethöová. Mezi hosty byl i zástupce hejtmana Jihomoravského kraje Bc. Roman Hanák a starosta města Moravský Krumlov Mgr. Tomáš Třetina.
Soutěže se účastnily 4 – 5 členné týmy z partnerských měst slovinské Radovljice, slovenského Sládkovičova, maďarského Gerendase, Moravského Krumlova a samozřejmě z Ivančic. Připravovány byly gastronomické speciality z grilovaného masa. Na akci bylo použito 200 kg masa, 60 kg zeleniny a z tohoto množstvím bylo připraveno téměř 1 750 porcí.
Členy poroty byli vedoucí kuchařka školní jídelny Ivančice a současní nebo bývalí pracovníci městského úřadu Ivančice a účastník soutěže MasterChef Česko. Podobně jako každý rok i v letošním roce probíhalo hodnocení ve dvou etapách. V té první porota procházela jednotlivá stanoviště a hodnotila vyzdobení stánků, dodržování hygienických zásad, vystupování týmů a kuchařskou obratnost. Druhá etapa už byla čistě ochutnávková. Byl posuzován celkový chuťový dojem, vůně, příloha a originalita receptu. Mohlo by se zdát, že v devátém ročníku již nemůže být žádná novinka, ale jednotlivé kuchařské týmy se opravdu překonávaly. Každý porotce hodnotil tým podle stupnice od 0 do 10. V jednu hodinu byly porotě odevzdány vzorky a začalo jít do tuhého. Vzorky byly anonymní, označené čísly, která si týmy při zahájení akce vylosovaly. I veřejnost si mohla zvolit tým, jehož recept ji nejvíce oslovil. Odborná porota měla hodnocení velice složité, neboť výsledky byly více než vyrovnané. Podobně tomu bylo i v případě hlasování veřejnosti.
Ve čtyři hodiny odpoledne vyhlásil moderátor celého dne pan Dušan Binka výsledky a vedení města Ivančice předalo vítězům, ale i poraženým ceny. Všechny týmy obdržely pětilitrový soudek piva „13 % polotmavý medový speciál“. Na třetím místě se místila Parta z Penzionu s celkovým počtem 242 hlasů, na druhém místě se umístil Házenkářský klub Ivančice s celkovým počtem 255 hlasů. Vítězem 9. ročníku se stal tým „Trn z paty“ s celkovým počtem 291 hlasů. Cenu veřejnosti získal Házenkářský klub Ivančice.
A jaké byly ceny? I v letošním roce byly ceny pro týmy velice hodnotné. Vítězové obdrželi zahradní gril v hodnotě 5.000,- Kč. Druhé místo bylo odměněno sadou kuchyňských nožů Fiskars 3.000,- a třetí místo byla sada grilovacího nářadí v hodnotě 2.000,- Kč. Cenou veřejnosti byla uzená kýta v hodnotě 2.500,- Kč.
Celkově je možné zhodnotit celou akci pozitivně a to zejména díky všem zúčastněným týmům. Jak bylo uvedeno výše, letošního ročníku se zúčastnilo osm týmů, což je o jeden více, než v roce 2018. Degustační kuponky byly jako každoročně v ceně 20,- Kč. Ochutnat vzorky od všech týmů bylo prakticky nemožné. Každý tým totiž ke své porci masa přidal i další přílohy jako byly různé saláty, grilovaná zelenina nebo například domácí pečivo, které si týmy sami vyráběly. Některé týmy měly i zákusek v podobě koláčků nebo různých buchtiček.
A nakonec poděkování. V první řadě všem zúčastněným týmům, kterými byly slovenský Klobáskový klub Sládkovičovo, maďarský Gerendas, slovinská Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, HK Ivančice, Parta z Penzionu Ivančice, Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, Horizont – Středisko volného času Ivančice a Trn z paty Ivančice. Dodavatelem masa byla firma Jatka Ivančice a dodavatelem zeleniny firma Martin Nos Ivančice. Za spolupráci děkujeme příspěvkové organizaci Kulturní a informační centrum Ivančice a všem dalším firmám, které se jakýmkoliv způsobem na akci podílely. Poděkování patří také všem zaměstnancům městského úřadu, kteří celou akci organizovali a zajišťovali.
… a závěrem, všichni se můžete těšit na příští rok, kdy se uskuteční 10. ročník „Ivančického grilfestu“.
foto: Facebook KIC Ivančice