Přeskočit na obsah Přeskočit na levý panel Přeskočit na patičku

Ivančický Grilfest 2018

V rámci posledního zářijového víkendu se v Ivančicích  jako každoročně konaly Svatováclavské trhy. Tuto tradiční akci pořádá Kulturní a informační centru (KIC) Ivančice. V průběhu slavností proběhla i akce pořádaná městem Ivančice, Ivančický grilfest 2018.

Osmý ročník soutěže začal v sobotu 29. 9. 2018 v 10.00 hodin, kdy se ke svým grilům postavili soutěžící ze sedmi družstev. Tak jako v loňském roce, i letos se celá akce konala na Palackého náměstí před kostelem. Díky rekonstrukci Palackého náměstí byly prostory pro soutěžící poněkud stísněnější než obyčejně, všichni se však s touto novou situací dokázali vypořádat. KIC připravil pro soutěžící stanoviště, vybavil je nejnutnějším mobiliářem – stany, stoly s lavicemi a potom už bylo na týmech, jak své stánky vybaví a vyzdobí.

Již od rána bezmračná obloha dávala tušit, že se den a celá akce vydaří. Po nástupu jednotlivých týmů se soutěžící postavili ke grilům a začalo se s přípravami. V pravé poledne starosta města pan Milan Buček celou akci slavnostně zahájil. Krátké proslovy přednesli i zástupci partnerských měst župan města Radovljice (SLO) pan Ciril Globočnik, vedoucí kulturního centra Sládkovičovo (SK) paní Věrka Frantová a prednosta městského úřadu Stupava (SK) JUDr. Tomáš Muroň. Jako host promluvila i paní Veronika Kellnerová, starostka obce Lidice.

Soutěže se účastnily 4 – 5 členné týmy z partnerských měst slovinské Radovljice, slovenského Sládkovičova, maďarského Gerendase, Moravského Krumlova a samozřejmě z Ivančic. Připravovány byly gastronomické speciality z grilovaného masa. Na akci bylo použito 150 kg masa, 60 kg zeleniny a z tohoto množstvím bylo připraveno téměř 1 700 porcí. Na poslední chvíli se z důvodu nemoci odhlásil tým ze Slovenska z obce Malá Mača. Určitě to byla velká škoda, protože jejich porce velice chyběly.

Členy poroty byli vedoucí kuchařka školní jídelny Ivančice a současní nebo bývalí pracovníci městského úřadu Ivančice. Podobně jako každý rok i v letošním roce probíhalo hodnocení ve dvou etapách. V té první porota procházela jednotlivá stanoviště a hodnotila vyzdobení stánků, dodržování hygienických zásad, vystupování týmů a kuchařskou obratnost. Druhá etapa už byla čistě ochutnávková. Byl posuzován celkový chuťový dojem, vůně, příloha a originalita receptu. Mohlo by se zdát, že v osmém ročníku již nemůže být žádná novinka, ale jednotlivé kuchařské týmy se opravdu překonávaly. Každý porotce hodnotil tým podle stupnice od 0 do 10. V jednu hodinu byly porotě odevzdány vzorky a začalo jít do tuhého. Vzorky byly anonymní, označené čísly, která si týmy při zahájení akce vylosovaly. I veřejnost si mohla zvolit tým, jehož recept ji nejvíce oslovil. Odborná porota měla hodnocení velice složité, neboť výsledky byly více než vyrovnané. Podobně tomu bylo i v případě hlasování veřejnosti.  

Ve čtyři hodiny odpoledne vyhlásil moderátor celého dne pan Dušan Binka výsledky a vedení města Ivančice předalo vítězům, ale i poraženým ceny. Všechny týmy obdržely pětilitrový soudek piva „13 % polotmavý medový speciál“. Na třetím místě se umístila Srednja gostinska in turistčina šola Radovljica s celkovým počtem 319 hlasů, na druhém místě se umístil  Penzion pro důchodce Ivančice s celkovým počtem 326 hlasů. Vítězem 8. ročníku se stal tým „Trn z paty“ s celkovým počtem 327 hlasů. Cenu veřejnosti získal fotbalový klub FC Ivančice.

A jaké byly ceny? I v letošním roce byly ceny pro týmy velice hodnotné. Vítězové obdrželi zahradní gril v hodnotě 5 000,- Kč. Druhé místo bylo odměněno kufříkem grilovacího nářadí a lávovým kamenem v hodnotě 3 000,- Kč a třetí místo byl lávový kámen v hodnotě 2 000,- Kč. Cenou veřejnosti byla uzená kýta v hodnotě 2 500,- Kč.

Celkově je možné zhodnotit celou akci pozitivně a to zejména díky všem zúčastněným týmům. Počet týmů byl stejný, jako v loňském roce. Je škoda, že se do akce nezapojilo více místních organizací a spolků. Přesto můžeme říci, že se letošní ročník vydařil. Degustační kuponky byly v ceně 20,- Kč. Ochutnat vzorky od všech týmů bylo prakticky nemožné. Každý tým totiž ke své porci masa přidal i další přílohy jako byly různé saláty, grilovaná zelenina nebo například domácí pečivo, které si týmy sami vyráběly. Některé týmy měly i zákusek v podobě koláčků nebo různých buchtiček.

A nakonec poděkování. V první řadě všem zúčastněným týmům, kterými byly Klobáskový klub Sládkovičovo, maďarský Gerendas, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, FC Ivančice, Penzion pro důchodce Ivančice, Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov a  Trn z paty Ivančice. Dodavatelem masa byla firma Jatka Ivančice a dodavatelem zeleniny firma Martin Nos Ivančice. Za spolupráci děkujeme příspěvkové organizaci Kulturní a informační centrum Ivančice a všem dalším firmám, které se jakýmkoliv způsobem na akci podílely. Poděkování patří také všem zaměstnancům městského úřadu, kteří celou akci organizovali, a zajišťovali.