Přeskočit na obsah Přeskočit na levý panel Přeskočit na patičku

Ivančický Grilfest 2024

banner Ivančický grilfest

Poslední víkend v měsíci září (27. – 28.09.) patřil v Ivančicích „Svatováclavským trhům“ a „Grilfestu“.

Jeho 12. ročník se konal tradičně na ploše před kostelem. Začátek byl jako vždy stanoven na desátou hodinu ranní, kdy se prezentovaly jednotlivé týmy. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem osm týmů. Čtyři týmy byly ivančické a čtyři zahraniční. Zajištěním jednotlivých stanovišť pro soutěžní týmy, stanu pro porotu a posezením pro jedlíky se ujalo Kulturní a informační centrum Ivančice. Na soutěžních týmech následně bylo, aby své stánky prezentovaly co nejlákavěji.

I letos nám přálo počasí. Obloha byla krásně modrá, na sluníčku bylo teplo, nefoukal vítr, prostě den jako vymalovaný. Týmy začaly připravovat masové speciality, zeleninové saláty a další laskominy, které následně vydávaly zájemcům oproti degustačním kuponkům, které byly stejně jako v loňském roce, v hodnotě 30 Kč.

Ve 12 hodin starosta města pan Milan Buček celou akci slavnostně zahájil. V letošním roce se z partnerských měst zúčastnili pouze zástupci města Sládkovičovo.

Soutěže se účastnily 4 – 5 členné týmy ze slovenského Sládkovičova, slovenské Malé Mači, Moravského Krumlova, samozřejmě z Ivančic a v neposlední řadě i Gerendáš z Maďarska. Připravovány byly gastronomické speciality z grilovaného masa. Na akci bylo použito 200 kg masa, 45 kg zeleniny, mnoho různých příloh a dresinků, ale také sladkostí.

*
foto: KIC Ivančice

Členy poroty byli bývalá vedoucí kuchařka školní jídelny Ivančice, vedoucí gastronomických zařízení, pracovníci městského úřadu a zástupci veřejnosti. Podobně jako každý rok i v letošním roce probíhalo hodnocení ve dvou etapách. V té první porota procházela jednotlivá stanoviště a hodnotila vyzdobení stánků, dodržování hygienických zásad, vystupování týmů a kuchařskou obratnost. Druhá etapa už byla čistě ochutnávková. Byl posuzován celkový chuťový dojem, vůně, příloha a originalita receptu. Mohlo by se zdát, že ve dvanáctém ročníku již nemůže být žádná novinka, ale jednotlivé kuchařské týmy se opravdu překonávaly. Letos měly týmy možnost si vybrat jednotlivé druhy masa, a tak se připravovala například vepřová kolena, žebra a podobné specialitky. Každý porotce hodnotil tým podle stupnice od 0 do 10 ve výše uvedených kritériích. V jednu hodinu byly porotě odevzdány vzorky a začalo jít do tuhého. Vzorky byly anonymní, označené čísly, která si týmy při zahájení akce vylosovaly. I veřejnost si mohla zvolit tým, jehož recept ji nejvíce oslovil. Odborná porota měla hodnocení velice složité, neboť výsledky byly více než vyrovnané. Podobně tomu bylo i v případě hlasování veřejnosti. Novinkou bylo, že mohla vyhrát cenu i veřejnost. Při koupi žetonků byl každému dán bloček s číslem a tři zástupci veřejnosti byli následně vylosováni. Cenou byly dva balíčky „Davídkova koření“ v hodnotě 600,- Kč a kupony na pohonné hmoty v hodnotě 400,- Kč.

Ve čtyři hodiny odpoledne vyhlásil moderátor celého dne pan Dušan Binka výsledky a vedení města Ivančice předalo vítězům, ale i dalším soutěžícím ceny. Všechny týmy obdržely stejný dárek, a to sadu vín z Vinařství Plaček z Moravských Bránic.  Na třetím místě se umístily Záchranné složky Sládkovičovo s celkovým počtem 274 hlasů, na druhém místě se umístil Gerendáš z Maďarska s celkovým počtem 285 hlasů. Vítězem 12. ročníku se stal tým Střední školy dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov s celkovým počtem 314 hlasů. Týmy na čtvrtém až osmém místě již byly vyhlášeny bez pořadí a odměněny byly za účast v soutěži. Cenu veřejnosti získala rovněž Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, tentokrát rozdílem sta bodů.

*
foto: KIC Ivančice

A jaké byly ceny? I v letošním roce byly ceny pro týmy velice hodnotné. Vítězové obdrželi kotlík v hodnotě 6 000,- Kč. Druhé místo bylo odměněno vakuovačkou s příslušenstvím  v hodnotě 3 000,- Kč a třetí cenou byla sada kuchyňských nožů Fiskars v hodnotě 2 000,- Kč. Cenou veřejnosti byl dárkový koš plný uzenin a podobných laskomin v hodnotě 2 500,- Kč.

Celkově je možné zhodnotit letošní Grilfest jako vydařenou akci, a to zejména díky hojné účasti veřejnosti a kulinářskému umění soutěžních týmů. I přesto, že týmů bylo tentokráte osm a vydávat se první porce začaly v poledne, tak ve čtvrt na dvě již byly některé stánky úplně vyjedené.

A nakonec poděkování. V první řadě všem zúčastněným týmům, kterými byly slovenské Klobáskový klub Sládkovičovo a Záchranné složky Sládkovičovo, slovenská Malá Mača, maďarský Gerendáš, Parta z Penzionu Ivančice, Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, FC Ivančice, Horizont – Středisko volného času Ivančice. Dodavatelem masa byla firma Jatka Ivančice a dodavatelem zeleniny firma LUNYS CZECH Heršpice. Za spolupráci děkujeme příspěvkové organizaci Kulturní a informační centrum Ivančice, Penzionu Marek, Restauraci Brázda, Apartmánům na Pavlači a všem dalším firmám, které se jakýmkoliv způsobem na akci podílely. Poděkování patří také všem zaměstnancům městského úřadu, kteří celou akci organizovali a zajišťovali.

… a závěrem, všichni se můžete těšit na příští rok, kdy se uskuteční 13. ročník „Ivančického grilfestu“.

*