Ivančický Grilfest 2023
Předposlední víkend v měsíci září (22. – 23.09.) patřil v Ivančicích „Svatováclavským trhům“ a „Grilfestu“. Jeho 11. pokračování se konalo tradičně na ploše před kostelem. Začátek byl jako vždy stanoven na desátou hodinu ranní, kdy se prezentovaly jednotlivé týmy. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem šest týmů, je to dáno i nezájmem ze strany ivančických spolků. Zajištěním jednotlivých stanovišť pro soutěžní týmy, stanu pro porotu a posezením pro jedlíky se ujalo Kulturní a informační centrum Ivančice. Na soutěžních týmech následně bylo, aby své stánky prezentovaly co nejlákavěji.
I v letošním roce nám přálo počasí. Obloha byla sice zatažená, ale bylo teplo, nefoukal vítr a odpoledne vykouklo i sluníčko. Týmy začaly připravovat masové speciality, zeleninové saláty a další laskominy, které následně vydávali zájemcům oproti degustačním kuponkům, které byly stejně jako v loňském roce, v hodnotě 30 Kč.
Ve 12 hodin starosta města pan Milan Buček celou akci slavnostně zahájil. V letošním roce se z partnerských měst zúčastnili pouze zástupci města Sládkovičovo a Stupava.
Soutěže se účastnily 4 – 5 členné týmy z partnerských měst slovinské Radovljice, slovenského Sládkovičova, slovenské Malé Mači, Moravského Krumlova a samozřejmě z Ivančic. Připravovány byly gastronomické speciality z grilovaného masa. Na akci bylo použito 150 kg masa, 30 kg zeleniny, různých dresingů, ale také sladkostí.
Členy poroty byli vedoucí kuchařka školní jídelny Ivančice, vedoucí gastronomických zařízení, pracovníci městského úřadu a zástupci veřejnosti. Podobně jako každý rok i v letošním roce probíhalo hodnocení ve dvou etapách. V té první porota procházela jednotlivá stanoviště a hodnotila vyzdobení stánků, dodržování hygienických zásad, vystupování týmů a kuchařskou obratnost. Druhá etapa už byla čistě ochutnávková. Byl posuzován celkový chuťový dojem, vůně, příloha a originalita receptu. Mohlo by se zdát, že v jedenáctém ročníku již nemůže být žádná novinka, ale jednotlivé kuchařské týmy se opravdu překonávaly. Každý porotce hodnotil tým podle stupnice od 0 do 10. V jednu hodinu byly porotě odevzdány vzorky a začalo jít do tuhého. Vzorky byly anonymní, označené čísly, která si týmy při zahájení akce vylosovaly. I veřejnost si mohla zvolit tým, jehož recept ji nejvíce oslovil. Odborná porota měla hodnocení velice složité, neboť výsledky byly více než vyrovnané. Podobně tomu bylo i v případě hlasování veřejnosti. Novinkou bylo, že mohla vyhrát cenu i veřejnost. Při koupi žetonků byl každému dán bloček s číslem a čtyři zástupci veřejnosti byli následně vylosováni. Cenou byl balíček „Davídkova koření“ v hodnotě 600,- Kč.
Ve čtyři hodiny odpoledne vyhlásil moderátor celého dne pan Dušan Binka výsledky a vedení města Ivančice předalo vítězům, ale i dalším soutěžícím ceny. Všechny týmy obdržely stejný balíček koření jako vítězové z řad veřejnosti.
Na třetím místě se umístila MACHED Malá Mača s celkovým počtem 278 hlasů, na druhém místě se umístila Parta z Penzionu Ivančice s celkovým počtem 303 hlasů. Vítězem 11. ročníku se stal tým Střední školy dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov s celkovým počtem 313 hlasů. Cenu veřejnosti získala Parta z Penzionu Ivančice, a to rozdílem jednoho jediného hlasu.
A jaké byly ceny? I v letošním roce byly ceny pro týmy velice hodnotné. Vítězové obdrželi kotlík v hodnotě 6 000,- Kč. Druhé místo bylo odměněno nerezovou remoskou v hodnotě 3 000,- Kč a třetí místo byla sadou kuchyňských nožů Fiskars v hodnotě 2 000,- Kč. Cenou veřejnosti byla uzená kýta v hodnotě 2 500,- Kč.
Celkově je možné zhodnotit letošní Grilfest jako vydařenou akci, a to zejména díky hojné účasti veřejnosti a kulinářskému umění soutěžních týmů. Škoda jen, že se do soutěže nepřihlásilo více než 6 soutěžních týmů, aby bylo možné degustovat déle než jen do tři čtvrtě na tři.
A nakonec poděkování. V první řadě všem zúčastněným týmům, kterými byly slovenský Klobáskový klub Sládkovičovo, slovenská Malá Mača, slovinská Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, Parta z Penzionu Ivančice, Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, Želvy v běhu (Na dvorečku z. s.) Ivančice. Dodavatelem masa byla firma Jatka Ivančice a dodavatelem zeleniny firma Martin Nos Ivančice. Za spolupráci děkujeme příspěvkové organizaci Kulturní a informační centrum Ivančice, Penzionu Marek, Restauraci Brázda a všem dalším firmám, které se jakýmkoliv způsobem na akci podílely. Poděkování patří také všem zaměstnancům městského úřadu, kteří celou akci organizovali a zajišťovali.
… a závěrem, všichni se můžete těšit na příští rok, kdy se uskuteční 12. ročník „Ivančického grilfestu“.